ÇALIŞAN MEMNUNİYET ANKETİNDE “OLAĞAN ŞÜPHELİLER”
Çalışan Memnuniyet Anketi sürecinde, gerek anket öncesi çalışanlarla yapılan görüşmelerde ve gerekse anket sonrası ortaya çıkan istatistiklerde, çeşitli kişilik profillerini tesbit etmek her zaman için mümkün. Yürüttüğümüz projelerde en sık karşılaştığımız bu profillerden bazılarını aşağıdaki satırlarda sizlerle paylaşıyoruz.
- Tribünlere oynayan yöneticiler : Anket sonucu ortaya çıkan çalışan memnuniyetsizliğinden üst yönetimi sorumlu tutarak, çalışanlarından puan almaya çalışan yöneticiler. Faaliyetler genellikle yöneticinin kapısı kapalı odasında, fısıltılı bir ses tonuyla ve çay eşliğinde gerçekleştirilir.
- Kurnaz mutsuzlar : Hak ettiğiyle yetinmeyip, “yine de mutsuzuz” diyerek daha fazlasını koparmayı ümit eden çalışanlar. Yükselen mutsuzluk dalgası için sörf tahtalarını sürekli hazır tutarlar, ya çıkarsa !
- Kronik öfkeliler : Uzun zamandan beri aynı şirkette çalışmalarına rağmen şirketine öfke biriktirmeye ve bunu fırsat buldukça kusmaya devam edenler. Özetle ne yardan, ne de serden…
- Dedikoducu pesimistler : Sadece olumsuz konulara odaklanıp, bunları her fırsatta çevresiyle paylaşarak mutlu olmaya çalışanlar. Olumsuzluktan beslenirler ve dil kasları güçlüdür.
- Sessiz korkanlar : Yöneticilerinden korktukları için mutsuz olmalarına rağmen hiç ses çıkar(a)mayanlar. Onları, bakışlarından rahatlıkla tanırsınız.
- 70’ler – 80’ler : Anket sonrası ortaya çıkan sorunları yeni kuşak çalışanların “anlamsız” taleplerinde görerek, eski kuşak üst yöneticilerine hoş görünmeye çalışanlar. Evdeki yeni kuşak çocuklarına ses çıkaramamanın acısını, şirkette hafifletmeye çalışırlar.
- Dikiz aynacılar : Şirketin eski şaşaalı dönemlerini özleyerek günümüzdeki durumunu ve bunun sorumlusu olan üst yönetimi eleştirenler. Şirketi dikiz aynasına bakarak yönetmenin en doğrusu olduğunu düşünürler.
- Kafası karışıklar : İyi bir şirkette kötü yönetici ile ya da kötü bir şirkette iyi yönetici ile muhatap oldukları için kimi eleştireceğini ve kime dert yanacağını bilemeyenler. Zor bir durum !
- Böyle gelmiş böyle giderciler : Anketin hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini, herşeyin göstermelik olduğunu ve düzenin aynı şekilde devam edeceğini düşünenler. Bazen haklı çıkan bir profildir.
- Fırsatçı şakşakçılar : Yapılan tüm çalışmaları koşulsuz benimsediklerini söyleyip, gerçekte şirketin işine yarar hiçbir öneri ya da destekte bulunmayanlar. Bunlar gelişebilecek olumlu fırsatları yakalamak için aportta beklerler.
- Yanar dönerler : Anket öncesi yapılan yüzyüze görüşmelerde çok sayıda şikayette bulunmalarına rağmen sonradan çarkedip ankette olumlu görüş belirtenler. “Beterin beteri vardır, halimize şükredelim” tarzında bir aydınlanma yaşamış olabilirler.
- Nalıncı keserleri : Anket sonrası ortaya çıkan çalışan memnuniyetsizliği ile ilgili kendilerinde hiç bir sorumluluk görmeyen, “zaten benim departmanımda sorun yok!” diyerek diğer yöneticileri suçlayan yöneticiler.
Memet Özkan
memeto@hotmail.com